Kulaklık Kullanımının İşitme Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Doç. Dr. Erdem, özellikle çocukluk çağında artan kulaklık kullanımının gelecekte ciddi işitme sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Uzun süre yüksek sesle müzik dinlenmesi önerilmemektedir. İç kulaktaki sinir hücrelerinin sese hassasiyetinin yüksek olduğunu ifade eden Erdem, kulağa yüksek miktarda ses gelmesinin istenmeyen bir durum olduğunu vurguladı.
İç kulaktaki sinir hücreleri, bunlara tüylü hücreler denir, sese oldukça hassastır. Bu hücreler, yüksek sese maruz kalma durumunda hasar alabilir. Maalesef, bu hasarın geri dönüşü olmamaktadır. Uzun süre ve fazla yüksek sese maruz kalındığında, harabiyetin artacağı belirtilmektedir.
İşitme Kaybına Yol Açabilir
Doç. Dr. Erdem, özellikle kulaklıkla uzun süre müzik dinlenmesi gibi alışkanlıkların, ilerleyen yıllarda işitme kayıplarının artmasına yol açabileceğini vurguladı. Yüksek sese maruz kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyledi.
Günümüzde çocukluk çağında bile kulaklıkların sık kullanımı, ilerleyen yıllarda işitme kayıplarının artmasına sebep olmaktadır. Bu durum, gelecekte daha fazla sorun yaratma potansiyeline sahiptir. Uzun süre yüksek sesle müzik dinlenmesi, kesinlikle önerilmeyen bir alışkanlıktır.