Kış Aylarında Soğuk Algınlığı ve Grip: Belirtiler ve Hızlı İyileşme Yöntemleri
Kış aylarında sık olarak meydana gelen soğuk algınlığı, çabuk kolay bir şekilde bulaşabilen solunum yolu rahatsızlığıdır. Grip ve nezle gibi hastalıklara yakalandığımızda ise hızlı iyileşme yöntemlerini dikkate almalıyız. Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklar, belirtiler ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi sunulmaktadır.
Soğuk Algınlığı ve Grip Nasıl Ayırt Edilir?
Soğuk algınlığı/nezle ile grip arasındaki en belirgin fark; soğuk algınlığında burun akıntısının var olması, gripte ise genel olarak olmamasıdır. Bunun ile birlikte soğuk algınlığı gribe göre çok daha basit ilerleyen ve büyük riskler göstermeyen bir rahatsızlıktır. Uzman bir hekim tarafından muayene ile fark edilen bu durumu semptomlara bakıldığı zaman sizde fark edebilirsiniz.
Soğuk algınlığında ara sıra ateşlenme yaşanır. Gripte ise ateşlenme fazladır. Soğuk algınlığında baş ağrısı yaşanmayabilir veya çok azdır. Gripte baş ağrısı yaşanır. Soğuk algınlığı olan kişilerde boğaz ağrısı çok görülmez. Gripte yoğun olarak yaşanır.
Grip ile Nezle Arasındaki Fark Nedir?
Grip ile nezle arasında önemli farklar vardır. Grip daha yüksek ateşle seyreden bir sorundur, daha uzun sürebilir. Tedavi edilmediğinde zatürre, orta kulak iltihabı ya da beyin zarı iltihabı gibi birçok hastalığa sebep olabilir. Nezlede ise yüksek ateş olmaz.
Kendini daha ziyade burun akıntısıyla gösterir. Soğuk algınlığı yüzünden meydana gelen komplikasyonlar daha azken grip daha önemli komplikasyonlara sebep olabilir. Bu nedenle grip belirtileri göz ardı edilmemelidir.
Gripten Hızla Kurtulmanın Yöntemleri
Gripten hızlı bir şekilde kurtulmak için istirahat etmek önemlidir. Bu dönemde hasta kişi yatağında yatmasa bile kesinlikle vücudu yorucu-yıpratıcı egzersiz ve hareketlerden uzak durmalıdır. Grip ciddi derecede işgücü kaybına neden olmaktadır. İstirahat edilmezse hem tedavi süreci uzar hem de hastalığın oluşturacağı yan etki riskleri artar.
Hasta kişilerin istirahat etmesinin bir diğer avantajı da, alıştıkları kurumlarda başka kişileri hasta etmeyecek ve hastalığı yaymayacak olmalarıdır. Uyku düzeni de vücut sağlığı için en önemli detaylardan biridir. Uyku esnasında hücreler yenilenir ve melatonin hormonu salgılanır.
Bol Sıvı Tüketimi ve C Vitamini Takviyesi
Bol sıvı tüketimi, bağışıklık sisteminin gerekli detoksifikasyon yollarını harekete geçirebilmesi için önemlidir. Bu sayede patojenleri temizler ve zarar görmüş dokuları onarır. Limon, elma sirkesi ve bitki çayları bağışıklık sistemini onarır.
C vitamini açısından zengin gıdalar, enfeksiyonla mücadelede yardımcı olur. Porsiyon başına C vitamini en yüksek ıspanak, pırasa ve tatlı biberde bulunur. Bu sebzeleri yemeklerinize ekleyerek vücut sıvınızı yüksek tutabilirsiniz.
Diğer İyileşme Yöntemleri
Çinko takviyesi, hücreleri viral enfeksiyon ve hasardan korur. Çinko, bağışıklık sisteminin performansını artırır ve oksidatif hasarı engeller. Özellikle yıkıcı aktiviteye karşı bağışıklık sistemini düzenleyerek vücuttaki iltihaplanmayı azaltmada yararlıdır.
Boğaz pastilleri, enfeksiyonlardan arındırmada etkili olabilir. Ayrıca limonlu ıhlamur ve bal gibi doğal yöntemler de soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir. Yatmadan önce bir kaşık bal, gece öksürüğü azaltarak daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.